Våre studier har en varighet fra ett til fire år, og hver studieenhet måles i vekttall. Et studieår tilsvarer 20 vekttall.
Alle studiene kan etter bestemte regler inngå i en cand.mag.-grad. Cand.mag.-graden er en ramme om flere kortere studier på tilsammen 80 vekttall (som regel 4 år). I graden må det inngå et studium av minst 30 vekttalls omfang og et studium på minst 20 vekttall. Kombinasjonsmulighetene er utallige. Du kan f.eks. kombinere ingeniørstudiet med språk eller etablererutdanning, økonomi kan kombineres med informatikk eller språk etc. Du kan også få en full cand.mag.-grad i Østfold med språkfag, evt. med innslag av samfunnsfag, musikk eller kroppsøving. Deretter kan du fortsette med hovedfag på universitetet (p.t. bare i tysk). I nær fremtid håper vi å kunne tilby hovedfag også ved HiØ.
Cand.mag.-vitnemålet kan omfatte studier tatt ved flere forskjellige høgskoler og universiteter, slik at studiene på en enkel måte kan påbygges videre ved studiesteder i inn- og utland. Det finnes også flere studieveier til en sivilingeniør- eller siviløkonomtittel. Høgskolens studieveiledere som kan gi nærmere opplysninger om dette.
Høgskolen i Østfold har studenter fra hele landet. Foruten gode studietilbud - uten skolepenger - har vi også et godt studentmiljø, passe stort, og gode muligheter for friluftsliv og idrett, f.eks. orientering. Beliggenheten tett ved svenskegrensen frister mange til en utenlandstur i ny og ne. For studenter fra Østfold, som har kort vei til alle avdelingene, gir høgskolen spesielt gode muligheter for høyere utdanning til rimelig pris.
Ved enkelte av studiene ved høgskolen er et praktikantopphold i utlandet obligatorisk, eller ulike utvekslingsavtaler gjør det mulig for interesserte å søke om det. I tillegg har flere av avdelingene inngått avtaler som gjør det mulig å ta deler av studiet i et annet land - i Norden eller i resten av Europa. Disse avtalene inngår i Nordplus- og Sokrates (Erasmus)-programmene og innebærer stipend til de som reiser ut. Avtaler med fjernere land, som Israel og Thailand, er også på trappene. Samtidig som HiØ-studenter reiser ut, kommer utenlandske studenter hit til oss, noe som gir studentmiljøet en interessant internasjonal dimensjon.
De aller fleste som skal begynne å studere, setter pris på å starte studiene på en høgskole som ikke er for stor. På Høgskolen i Østfold vil du finne et oversiktlig miljø med god kontakt med lærere og medstudenter. Noen avdelinger har fadderordninger for deg som er ny, og det finnes en rekke lag og foreninger hvor du kan koble av sammen med likesinnede.
Som nevnt er høgskolens 5 avdelinger lokalisert i tre byer i Østfold. Østfold er imidlertid ikke stort, og med bil, tog eller buss kan du lett bevege deg fra det ene undervisningssted til det neste i løpet av en halv times tid. Nettopp ved at høgskolen er geografisk spredt har du anledning til å bli nærmere kjent med en større del av fylket og med tre svært forskjellige, men hver for seg spennende byer.
I tillegg til å kunne tilby en rekke utdanninger på høgre nivå er det et kjennetegn ved byen at den har et mangfoldig lags- og foreningsliv. En blomstrende amatørteatervirksomhet setter et fargerikt preg på kulturtilbudet, som forøvrig også er kjent for sine mange rockeband.
Byen er omgitt av vakker natur som gjør det mulig å drive aktivt og variert fritids- og friluftsliv. De som er glad i båtlivet, har Hvalerøyene og den vakre Bohuslo/oonskysten like utenfor "stuedøra".
Fredrikstad har kjent som festningsbyen - her finnes det mest fullstendige og best bevarte festningsanlegg i landet. Byen ligger vakkert til med Glommas utløp og båtlivet sommerstid en en yndet beskjeftigelse for dem som vet å setter pris på et av landets beste skjærgårdsområder.
Fredrikstad har også et rikt kulturtilbud. Byen bærer med rette sitt navn som revyby, restaurantby, musikkby og fotballby, men er forøvrig også kjent som byen med de mange og vakre kirker.
Men Sarpsborg er mer. Byen ligger ved Glomma som slynger seg gjennom sentrale deler av sentrum med "Sarpefossen" som sentralt kjennetegn. Populært er det å dra på båttur opp gjennom byen og videre fram i et gammelt og interessant kulturlandskap med mange rike historiske minnesmerker fra vikingtid og middelalder, bl.a. Valdisholm hvor man finner rester av middelalderborger. Ikke uten grunn er derfor Borgarsyssel museum lokalisert til denne byen.
Det er også Fylkeshuset, som rommer fylkeskommunens administrasjon. Sarpsborg er også geografisk knutepunkt for fylket, og er i likhet med Fredrikstad, en livlig handelsby.
Mulighetene for studentene i Sarpsborg til å drive et aktivt friluftsliv er gode, med mange vakre friområder beliggende tett opp til høgskolens avdeling for ingeniør- og realfag.
Registreringsskjema sender du til Samordnet opptak i Oslo som registrerer deg og dine søkeralternativer på data (adresse står på skjema). Etter en tid vil du få brev med beskjed om hvilken høgskole som skal behandle din søknad. Først da er tiden kommet til:
Innsending av søknadspapirer og vitnemål
Du sender papirene dine til den høgskolen som skal behandle søknaden din. Det er til denne høgskole du også siden henvender deg for å få informasjon og veiledning. Den høgskolen du har prioritert først, vil som regel bli din saksbehandlerskole.
Frist for ettersending av karakterutskrifter og vitnemål for årets avgangselever i videregående skoler, vitnemål for andre fullførte studier, samt eventuelt militært tjenestebevis for avsluttet militærtjeneste er 1. juni.
Søkere som søker på særkilt grunnlag eller søker om forhåndsløfte må søke innen 1. mars.
For enkelte av studiene (f.eks. ingeniørutdanninger, merkantile språkstuder) stilles det litt strengere krav til forkunnskaper. Hvilke krav dette er, er nærmere omtalt under de studier dette gjelder for.